Top 5 legnehezebb spanyol nyelvtan egy magyar anyanyelvűnek és tippek az eredményes tanulásukhoz

2017-11-30

Minden nyelvtanulónak megvan a maga mumusa az általa választott idegen nyelvben. A spanyol nyelv bővelkedik olyan nyelvtani témakörökben, amelyek a magyar nyelvben egyáltalán nincsenek jelen, emiatt nagyobb erőfeszítést igényel az elsajátításuk.

A lényeg, hogy ne add fel! Ezek a témák minden spanyolul tanulónak egyformán nehezek, a hangsúly a gyakorláson van!

 

Top 5 legnehezebb spanyol nyelvtan egy magyar anyanyelvűnek és tippek az eredményes tanulásukhoz1. A spanyol névmások

Vannak többek között tárgyas, részes és visszaható névmások a spanyolban, ráadásul az alakok között van némi átfedés. Mire az ember megtanulja őket külön-külön, máris jön az a rész, amikor egy mondaton belül többfélét is kell használni, kombinálni, átírni, a sorrendet betartani… Ne aggódj! A névmások szép lassan a fejedbe fognak kúszni, kellő mennyiségű gyakorlás után. A leghatékonyabb feladatforma a mondatrövidítés: keress hosszú mondatokat és helyettesítsd a szavakat névmásokkal, ahol csak lehet.


2. A spanyol múlt idők

Mivel a magyarban egy szem múlt időt használunk, igen nehéz megfejteni a spanyol múlt idők használatának talányát, legalábbis az elején. Főleg az indefinido és az imperfecto közötti különbséggel szokott gond adódni. A kulcs megint csak a gyakorlás: miután külön-külön elsajátítottad az egyes múlt idők használatát, képzését és rendhagyó igéit, keress olyan feladatokat, ahol vegyítve gyakorolhatod őket. Másik nagyszerű eszköz a memorizálásra a cikkolvasás. Nyiss ki bármilyen spanyol hírportált (pl. elpais.es, elmundo.es, lavanguardia.es) és kutass olyan cikkek után, amelyek múlt időben íródtak. Elemezd ki a cikket mondatról mondatra: miért épp az a múlt idő szerepel benne? Mit kéne változtatnod a mondatban, hogy egy másik múlt időre írhasd át?


3. A spanyol kötőmód

A subjuntivot, barátságosabb nevén, a kötőmódot, senkinek sem kell bemutatni, aki spanyolból a haladó szint felé tart. Sajnos a magyarban csak nyomait találjuk a kötőmódnak (befolyásoló igék után mi is felszólító módot mondunk), de ez nagyon kevés ahhoz, hogy a két nyelv közötti párhuzamra alapozva tudjuk tanulni a spanyol subjuntivot. Olyan szerteágazó a használata, hogy sok spanyoltanuló attól szenved: mire megtanulja az egészet, már elfelejtette az elejét. És akkor még nem is beszéltünk a négyféle kötőmódos igeidőről!
Gyakorolj minél többet, változatos feladatokkal, mondatfordítással, párbeszédek írásával, mert ez tipikusan az a témakör, aminél magolással semmire sem mész.


4. A spanyol jelen idő

Ha angolt már tanultál, kezdő spanyolosként biztosan nagyon furcsa (volt) számodra a spanyol jelen idő elképesztően sok rendhagyó igéje. Diftongálódás, tőhangváltás, visszaható igék, gustar típusú igék… A legjobb, ha minden rendhagyó igével írsz hat mondatot, mindegyik személlyel egyet. Nem fontos, hogy hosszú mondatok legyenek, törekedj inkább a nyelvhelyességre. Ezeket a mondatokat aztán olvasd is fel hangosan és fordítsd le! Meglátod, milyen élénken fogsz emlékezni az igékre több nap után is!


5. A spanyol függő beszéd és igeidő egyeztetés

A spanyol függő beszéd talán nem is annyira nehéz, hiszen csak azt kell megjegyezni, hogy elő-, utó- vagy egyidejűség esetén milyen igealak kell a második tagmondatba.
Igeidő egyeztetésről kötőmódban beszélhetünk. A dolog komplexitását az adja, hogy rengeteg féle igealakot kell tudni hozzá. Múlt idejű függő beszédnél, ha csak a második tagmondatot nézzük, három igealakot használunk (imperfecto, régmúlt, feltételes mód), a kötőmódnál pedig, főmondattól függően, mind a négyféle igealak állhat az alárendelt mondatban. Az egyeztetés tehát nagy odafigyelést igényel. Gyakorlásképpen keress mondatokat,  párbeszédeket és azokat írd át függő beszédbe!
A subjuntivos vonalat gyakorold úgy, hogy sok-sok kötőmódos mondatot írsz jelen időben, azokat pedig átpakolod a másik három verzióba is.
(Nem mindegyik mondattípust lehet, például a befolyásolásnál csak egyidejűség létezik, ezért a négy helyett csak kétféle mondatot tudsz írni.)

 

Hidd el, mindez csak gyakorlás kérdése! Keress magad mellé egy mentort, más néven, magántanárt, aki új feladatokkal, ötletekkel és persze a szóbeli kommunikáció fejlesztésével segít téged haladni a spanyoltanulás útján. Itt vannak páran!

Válassz spanyol nyelvtanárt magadnak!

Beszédcentrikus spanyol nyelvóra nyelvtani rendszerezéssel

spanyol érettségi
B1, B2
Eperjesi Katalin
3 500 Ft

Magánóra

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Mikó Nóra
3 000 Ft

Spanyoltanulás kellemes hangulatú órán, egyénre szabva

Spanyol nyelvoktatás

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Julián Romero
4 000 Ft

Igény szerint általános illetve szakmai nyelvet is oktatok, kommunikatív módszerekkel és nyelvtani magyarázatokkal.

Magánóra

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Tóth Beatrix
6 000 Ft

Részletes bemutatkozóhoz és további információkért kérlek kattints ide: www.mivanveled.hu  

Spanyol nyelvóra

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Eperjesi Katalin
3 500 Ft

Spanyol tanulás blog

Instant tippek spanyol tanuláshoz

2019-07-05

Úgy érzed nem fog az agyad? Egy kis változtatással eredményesebbé válhatsz a spanyol tanulásban. Tippek következnek!

5 ingyenes app, amivel tökéletesítheted a spanyol tudásod

2019-04-12

A következő spanyoltanuló alkalmazásokkal garantáltan hasznossá tehetsz egy unalmas vonatutat, egy végtelennek tűnő sorbanállást vagy bármilyen olyan időszakot, amikor csak bámulnál ki a fejedből.

Spanyol alapfokú nyelvvizsga

2019-03-19

Mire jó a spanyol alapfok? Talán nem tekinted olyan nagy kihívásnak, azonban számos előnye van, amelyet kamatoztathatsz az életben. Íme, néhány közülük!