Top 5 legnehezebb spanyol nyelvtan egy magyar anyanyelvűnek és tippek az eredményes tanulásukhoz

2017-11-30

Minden nyelvtanulónak megvan a maga mumusa az általa választott idegen nyelvben. A spanyol nyelv bővelkedik olyan nyelvtani témakörökben, amelyek a magyar nyelvben egyáltalán nincsenek jelen, emiatt nagyobb erőfeszítést igényel az elsajátításuk.

A lényeg, hogy ne add fel! Ezek a témák minden spanyolul tanulónak egyformán nehezek, a hangsúly a gyakorláson van!

 

Top 5 legnehezebb spanyol nyelvtan egy magyar anyanyelvűnek és tippek az eredményes tanulásukhoz1. A spanyol névmások

Vannak többek között tárgyas, részes és visszaható névmások a spanyolban, ráadásul az alakok között van némi átfedés. Mire az ember megtanulja őket külön-külön, máris jön az a rész, amikor egy mondaton belül többfélét is kell használni, kombinálni, átírni, a sorrendet betartani… Ne aggódj! A névmások szép lassan a fejedbe fognak kúszni, kellő mennyiségű gyakorlás után. A leghatékonyabb feladatforma a mondatrövidítés: keress hosszú mondatokat és helyettesítsd a szavakat névmásokkal, ahol csak lehet.


2. A spanyol múlt idők

Mivel a magyarban egy szem múlt időt használunk, igen nehéz megfejteni a spanyol múlt idők használatának talányát, legalábbis az elején. Főleg az indefinido és az imperfecto közötti különbséggel szokott gond adódni. A kulcs megint csak a gyakorlás: miután külön-külön elsajátítottad az egyes múlt idők használatát, képzését és rendhagyó igéit, keress olyan feladatokat, ahol vegyítve gyakorolhatod őket. Másik nagyszerű eszköz a memorizálásra a cikkolvasás. Nyiss ki bármilyen spanyol hírportált (pl. elpais.es, elmundo.es, lavanguardia.es) és kutass olyan cikkek után, amelyek múlt időben íródtak. Elemezd ki a cikket mondatról mondatra: miért épp az a múlt idő szerepel benne? Mit kéne változtatnod a mondatban, hogy egy másik múlt időre írhasd át?


3. A spanyol kötőmód

A subjuntivot, barátságosabb nevén, a kötőmódot, senkinek sem kell bemutatni, aki spanyolból a haladó szint felé tart. Sajnos a magyarban csak nyomait találjuk a kötőmódnak (befolyásoló igék után mi is felszólító módot mondunk), de ez nagyon kevés ahhoz, hogy a két nyelv közötti párhuzamra alapozva tudjuk tanulni a spanyol subjuntivot. Olyan szerteágazó a használata, hogy sok spanyoltanuló attól szenved: mire megtanulja az egészet, már elfelejtette az elejét. És akkor még nem is beszéltünk a négyféle kötőmódos igeidőről!
Gyakorolj minél többet, változatos feladatokkal, mondatfordítással, párbeszédek írásával, mert ez tipikusan az a témakör, aminél magolással semmire sem mész.


4. A spanyol jelen idő

Ha angolt már tanultál, kezdő spanyolosként biztosan nagyon furcsa (volt) számodra a spanyol jelen idő elképesztően sok rendhagyó igéje. Diftongálódás, tőhangváltás, visszaható igék, gustar típusú igék… A legjobb, ha minden rendhagyó igével írsz hat mondatot, mindegyik személlyel egyet. Nem fontos, hogy hosszú mondatok legyenek, törekedj inkább a nyelvhelyességre. Ezeket a mondatokat aztán olvasd is fel hangosan és fordítsd le! Meglátod, milyen élénken fogsz emlékezni az igékre több nap után is!


5. A spanyol függő beszéd és igeidő egyeztetés

A spanyol függő beszéd talán nem is annyira nehéz, hiszen csak azt kell megjegyezni, hogy elő-, utó- vagy egyidejűség esetén milyen igealak kell a második tagmondatba.
Igeidő egyeztetésről kötőmódban beszélhetünk. A dolog komplexitását az adja, hogy rengeteg féle igealakot kell tudni hozzá. Múlt idejű függő beszédnél, ha csak a második tagmondatot nézzük, három igealakot használunk (imperfecto, régmúlt, feltételes mód), a kötőmódnál pedig, főmondattól függően, mind a négyféle igealak állhat az alárendelt mondatban. Az egyeztetés tehát nagy odafigyelést igényel. Gyakorlásképpen keress mondatokat,  párbeszédeket és azokat írd át függő beszédbe!
A subjuntivos vonalat gyakorold úgy, hogy sok-sok kötőmódos mondatot írsz jelen időben, azokat pedig átpakolod a másik három verzióba is.
(Nem mindegyik mondattípust lehet, például a befolyásolásnál csak egyidejűség létezik, ezért a négy helyett csak kétféle mondatot tudsz írni.)

 

Hidd el, mindez csak gyakorlás kérdése! Keress magad mellé egy mentort, más néven, magántanárt, aki új feladatokkal, ötletekkel és persze a szóbeli kommunikáció fejlesztésével segít téged haladni a spanyoltanulás útján. Itt vannak páran!

Válassz spanyol nyelvtanárt magadnak!

Spanyol nyelvtanítás

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Paróczai Márta
3 500 Ft

Spanyol nyelvtanítás kezdőtől az abszolút felsőfokig, kicsiknek és nagyoknak. Nyelvvizsgára felkésztés. Általános és szakmai is (Gazdasági és turisztikai), egy nyelvű vagy két nyelvű nyelvvizsga, DELE. Közép és emelt szintű érettségére felkészítés. Társalgás.

Magánóra

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Tóth Beatrix
6 000 Ft

Részletes bemutatkozóhoz és további információkért kérlek kattints ide: www.mivanveled.hu  

Spanyol nyelvóra

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Paróczai Márta
3 500 Ft

Spanyol nyelvtanítás kezdő szinttől az abszolút felsőfokig. Kicsiknek és nagyoknak. Nyelvvizsgára felkészítés. Szakmai is. Társalgás.

Spanyol tanulás blog

Instant tippek spanyol tanuláshoz

2019-07-05

Úgy érzed nem fog az agyad? Egy kis változtatással eredményesebbé válhatsz a spanyol tanulásban. Tippek következnek!

5 ingyenes app, amivel tökéletesítheted a spanyol tudásod

2019-04-12

A következő spanyoltanuló alkalmazásokkal garantáltan hasznossá tehetsz egy unalmas vonatutat, egy végtelennek tűnő sorbanállást vagy bármilyen olyan időszakot, amikor csak bámulnál ki a fejedből.

Spanyol alapfokú nyelvvizsga

2019-03-19

Mire jó a spanyol alapfok? Talán nem tekinted olyan nagy kihívásnak, azonban számos előnye van, amelyet kamatoztathatsz az életben. Íme, néhány közülük!