Tegezzük vagy magázzuk a spanyolokat?

2017-10-03

Amikor egy spanyoltanuló Spanyolországba érkezik, a leggyakrabban felmerülő kérdések közé tartozik a „vajon tegeződjek vagy magázódjak?”

A francia vagy a német nyelvben teljesen elfogadott és elterjedt – sőt, megkövetelt – a magázó forma. Spanyolországban évtizedekkel ezelőtt még a családon belül is szokás volt a magázódás, a gyerekek magázták a szüleiket. Az idősebbeknél ma is teljesen elfogadott, hogy a néni a kevésbé bizalmas szomszédot magázza, vagy hogy az ötvenesek magázzák az anyósukat. A magázódás azonban kétséget kizáróan visszaszorult a spanyol nyelvben, mindössze pár évtized alatt.

Honnan tudjam, kit tegezhetek?spanyol nyelv tanuás oktatás

Alapvetően magázz mindenkit Spanyolországban, aki idegen számodra és aki szignifikánsan idősebb, mint te. Ám ne lepődj meg, ha azt kapod válaszként: „por favor, no me llames de usted que no soy tan viejo, tutéame”, vagyis: „kérlek, ne magázz, nem vagyok olyan öreg, tegezz”. Az egyetemen, főiskolán is tegezik a tanárok a diákokat, nem folyamodnak a távolságtartó magázáshoz.

Az egyetemi tanárok esetében jobb, ha magázással kezdesz, ha pedig ő átvált tegezésre vagy megkér, hogy tegezd, ne legyen benned semmi ellenérzés! Nyilván, ha az egyetemi tanárod a saját generációdból kerül ki, akkor gond nélkül tegezheted már az első pillanattól kezdve.

Egyéb szituációk

Orvosnál, rendőrségen helyénvaló a magázás használata. Útbaigazítás kérésénél magázódj, ha az általad leszólított spanyol jóval idősebb, mint te.
Ha viszont boltba vagy piacra mész, az eladók már tegeződni szoktak, ahogy belépünk az ajtón. Még a „cariño” (kedvesem), „guapo/a” (csinoskám) szavak is elhangozhatnak, azonban ezeket semmiképp se vedd flörtölésnek! Csupán szeretnének olyat mondani, ami közelebb viszi őket hozzád.

Ha nem áll rá a szád a tegezésre, nyugodtan indítsd magázással egészen addig, amíg meg nem kapod az „engedélyt” arra, hogy letegeződj az illetővel. Csak vidáman, ahogy a spanyolok szokták, fog az menni!

Válassz spanyol nyelvtanárt magadnak!

Beszédcentrikus spanyol nyelvóra nyelvtani rendszerezéssel

spanyol érettségi
B1, B2
Eperjesi Katalin
3 500 Ft

Magánóra

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Tóth Beatrix
6 000 Ft

Részletes bemutatkozóhoz és további információkért kérlek kattints ide: www.mivanveled.hu  

Magánóra

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Mikó Nóra
3 000 Ft

Spanyoltanulás kellemes hangulatú órán, egyénre szabva

Spanyol nyelvoktatás

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Julián Romero
4 000 Ft

Igény szerint általános illetve szakmai nyelvet is oktatok, kommunikatív módszerekkel és nyelvtani magyarázatokkal.

Spanyol nyelvóra

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Kovacs Anita
3 000 Ft

Spanyol és német nyelv tanítását,korrepetàlàst, közép/ emelt szintű érettségire, valamint nyelvvizsgàra  való felkészítést vàllalok.

Spanyol tanulás blog

Instant tippek spanyol tanuláshoz

2019-07-05

Úgy érzed nem fog az agyad? Egy kis változtatással eredményesebbé válhatsz a spanyol tanulásban. Tippek következnek!

5 ingyenes app, amivel tökéletesítheted a spanyol tudásod

2019-04-12

A következő spanyoltanuló alkalmazásokkal garantáltan hasznossá tehetsz egy unalmas vonatutat, egy végtelennek tűnő sorbanállást vagy bármilyen olyan időszakot, amikor csak bámulnál ki a fejedből.

Spanyol alapfokú nyelvvizsga

2019-03-19

Mire jó a spanyol alapfok? Talán nem tekinted olyan nagy kihívásnak, azonban számos előnye van, amelyet kamatoztathatsz az életben. Íme, néhány közülük!