Spanyol kifejezések

2019-01-18

A spanyol kifejezéseket úgy tudod a legkönnyebben megtanulni, ha rövid párbeszédeket írsz velük. Ehhez nyújtunk most neked segítséget az alábbi listával és példamondatokkal.

window-1565848_960_720.jpg1. Ser una experiencia única en la vida

Jelentése: életre szóló élmény

Példa:  Nuestro viaje a Sevilla fue una experiencia única en la vida, algo que siempre recordaré.  /  A sevillai utunk életre szóló élmény volt, olyan, amire mindig emlékezni fogok.

 

2. No importa / Olvídalo

Jelentése: nem számít, nem gond, hagyd csak (kedves hangnemben)

Példa: - ¿Me ayudas a abrir la ventana?     - Un momento, es que mis manos están sucias.    - Olvídalo, ya lo haré yo.   /  - Segítesz kinyitni az ablakot?   - Egy pillanat, koszos a kezem.   - Hagyd csak, majd én megcsinálom.

 

3. Déjame pensar

Jelentése: had gondoljam át

Példa: Déjame pensar tu oferta. / Had gondoljam át az ajánlatodat.

 

4. No es lo mío

Jelentése: nem az én asztalom, nem az én stílusom

Példa:  - Contar chistes no es lo mío, pero me encanta escucharlos. - A viccmesélés nem az én asztalom, de imádok vicceket hallgatni.

Többes száma: no son lo mío!   - Las faldas no son lo mío, prefiero llevar pantalones incluso en verano. - A szoknya nem az én stílusom, nyáron is inkább nadrágot hordok.

 

5. De vez en cuando

Jelentése: alkalomadtán, nagyritkán

Példa: No me gusta correr, pero de vez en cuando acompaño a mi marido a la pista.  /  Nem szeretek futni, de nagyritkán elkísérem a férjemet a pályára.

  

6. Cuento chino

Jelentése: dajkamese, mese habbal, kamu

Példa: Su historia sobre la noche del sábado es cuento chino, y supongo que tú lo sabes también.  /  A története a szombat estéről kamu és feltételezem, hogy ezt te is tudod.

 

7. Da igual

Jelentése: mindegy

Példa:  - ¿Tomamos té verde o maté?  - Da igual, me gustan los dos.  / - Zöld teát vagy maté teát igyunk?  - Mindegy, mindkettőt szeretem.

 

7. Por supuesto

Jelentése: természetesen, persze

Példa: - ¿Te apetece probar mis galletas?     - Por supuesto.   / Van kedved megkóstolni a kekszemet?   - Persze!

 

9. Por ahora

Jelentése: pillanatnyilag, egyelőre

Példa: Por ahora me contento con mi trabajo actual, pero dentro de dos años quisiera montar un negocio. / Egyelőre megelégszem a jelenlegi munkámmal, de két éven belül szeretnék vállalkozásba fogni.

 

10. De una vez por todas

Jelentése: egyszer s mindenkorra

Példa: Quiero cortar con él de una vez por todas.  /  Egyszer s mindenkorra szakítani akarok vele.

 

11. Ser cuestión de tiempo

Jelentése: idő kérdése

Példa: Ya verás, un día serás campeón, sólo es cuestión de tiempo. / Majd meglátod, egy nap bajnok leszel, csak idő kérdése.

 

12. A la vez

Jelentése: egyszerre

Példa: Como tengo muy poco tiempo para las tareas domésticas, suelo fregar los platos y preparar la comida a la vez. / Mivel nagyon kevés időm van a házimunkára, egyszerre szoktam mosogatni és főzni.

 

13. ¿A dónde quieres llegar?

Jelentése: Hova akarsz kilyukadni?

Példa:  - Ayer te vi con tu jefa charlando y riendo. - ¿A dónde quieres llegar?   / - Tegnap láttalak a főnöknőddel beszélgetni és nevetgélni.  - Hová akarsz kilyukadni?

 

14. No tiene sentido

Jelentése: nincs értelme

Példa: Puedes intentar hablar con él aunque yo pienso que no tiene sentido. / Megpróbálhatsz beszélni vele, habár én úgy gondolom, hogy nincs értelme.

 

15. Perdón por lo que voy a decir

Jelentése: már elnézést, bocsánat, hogy ezt mondom (negatív vélemény előtt)

Példa: Perdón por lo que voy a decir, pero pienso que no habrías tenido que comprar este coche. / Bocsánat, hogy ezt mondom, de nem kellett volna megvenned ezt az autót.

Válassz spanyol nyelvtanárt magadnak!

Spanyol nyelvóra

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Paróczai Márta
3 500 Ft

Spanyol nyelvtanítás kezdő szinttől az abszolút felsőfokig. Kicsiknek és nagyoknak. Nyelvvizsgára felkészítés. Szakmai is. Társalgás.

Spanyol nyelvtanítás

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Paróczai Márta
3 500 Ft

Spanyol nyelvtanítás kezdőtől az abszolút felsőfokig, kicsiknek és nagyoknak. Nyelvvizsgára felkésztés. Általános és szakmai is (Gazdasági és turisztikai), egy nyelvű vagy két nyelvű nyelvvizsga, DELE. Közép és emelt szintű érettségére felkészítés. Társalgás.

Magánóra

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Tóth Beatrix
6 000 Ft

Részletes bemutatkozóhoz és további információkért kérlek kattints ide: www.mivanveled.hu  

Spanyol tanulás blog

Instant tippek spanyol tanuláshoz

2019-07-05

Úgy érzed nem fog az agyad? Egy kis változtatással eredményesebbé válhatsz a spanyol tanulásban. Tippek következnek!

5 ingyenes app, amivel tökéletesítheted a spanyol tudásod

2019-04-12

A következő spanyoltanuló alkalmazásokkal garantáltan hasznossá tehetsz egy unalmas vonatutat, egy végtelennek tűnő sorbanállást vagy bármilyen olyan időszakot, amikor csak bámulnál ki a fejedből.

Spanyol alapfokú nyelvvizsga

2019-03-19

Mire jó a spanyol alapfok? Talán nem tekinted olyan nagy kihívásnak, azonban számos előnye van, amelyet kamatoztathatsz az életben. Íme, néhány közülük!