Spanyol karácsonyi szokások

2018-10-24

Ugyan még van 2 hónap Karácsonyig, de nem lehet elég korán elkezdeni a ráhangolódást. :) Vajon Spanyolországban is olyan a karácsony, mint nálunk? Van karácsonyfa, halászlé és ajándék?

Spanyol karácsonyi szokásokA spanyol boltok is egész korán elkezdik a karácsonyi készülődést: már novemberben megjelennek a karácsonyfadíszek a kirakatban. Az ünnepek közeledtével aztán egyre nő a tömeg és mindenki lázasan keresi, mivel lephetné meg szeretteit.

 

A karácsony ugyanakkor a családé a spanyolok életében: nagy együtt evések és összejövetelek követik egymást. A tágabb családi kör meglátogatására is sor kerül.

 

Igazán akkor kezdődik az ünnep Spanyolországban, amikor kihúzzák a karácsonyi lottó számait. A karácsonyi lottót már a XIX. századtól kezdve minden évben megrendezik, hatalmas összegű nyeremény vár gazdára. Minden család izgatottan ül a tévé előtt, hogy értesüljön az aktuális nyerőszámokról. Mivel mindig december 22-én húzzák, ezt tekinthetjük akár az ünnep előszelének is.

 

betlehem állítás szokása igen elterjedt, a karácsonyfánál is népszerűbb. Minden városnak, községnek megvan a maga kis betleheme a főtéren, és van olyan település, ahol még versenyt is rendeznek a betlehemek között: amelyik a legszebbnek ítéltetik, az kerül a fő helyre. Más helyeken élő betlehemet állítanak: színészek és állatok jelenítik meg az istálló szereplőit.

Itthon is él még a betlehemezés szokása vidéken, a spanyol falvakban pedig a lurkók "villancico"-kat, azaz karácsonyi dalokat énekelnek az utcán, ezzel pénzt és cukorkát gyűtjve a kabátzsebbe.

 

A december 24-i, szentesti vacsora tipikus fogásokból áll Spanyolországban is: az elmaradhatatlan malac, pulyka, tenger gyümölcsei mellé (melyet főként a tengerparti régiókban készítenek el karácsonyra) italnak almabort, desszertnek pedig turrónt szolgálnak fel. Aznap éjjel a "misa de gallo", azaz a kakas-mise szólítja templomba a hívő spanyolokat.

 

December 25-e a családi összejövetelek napja, aznap indul meg a rokonlátogatás. Az ajándékozást is akkor ejtik meg a spanyolok, bár jobb, ha tudod, hogy náluk csak apróbb dolgokat hoz a Jézuska: az igazi ajándékok január 6-án, Háromkirályok ünnepén érkeznek.

Mindent összevetve, bár vannak eltérő szokások és az ételek is különbözőek, a főszerep mégiscsak a családé és az együtt töltött időé mind itthon, mind Spanyolországban.

Válassz spanyol nyelvtanárt magadnak!

Magánóra

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Tóth Beatrix
6 000 Ft

Részletes bemutatkozóhoz és további információkért kérlek kattints ide: www.mivanveled.hu  

Spanyol nyelvóra

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Kovacs Anita
3 000 Ft

Spanyol és német nyelv tanítását,korrepetàlàst, közép/ emelt szintű érettségire, valamint nyelvvizsgàra  való felkészítést vàllalok.

Spanyol nyelvóra

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Eperjesi Katalin
3 500 Ft

Spanyol nyelvoktatás

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Julián Romero
4 000 Ft

Igény szerint általános illetve szakmai nyelvet is oktatok, kommunikatív módszerekkel és nyelvtani magyarázatokkal.

Magánóra

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Mikó Nóra
3 000 Ft

Spanyoltanulás kellemes hangulatú órán, egyénre szabva

Spanyol tanulás blog

Instant tippek spanyol tanuláshoz

2019-07-05

Úgy érzed nem fog az agyad? Egy kis változtatással eredményesebbé válhatsz a spanyol tanulásban. Tippek következnek!

5 ingyenes app, amivel tökéletesítheted a spanyol tudásod

2019-04-12

A következő spanyoltanuló alkalmazásokkal garantáltan hasznossá tehetsz egy unalmas vonatutat, egy végtelennek tűnő sorbanállást vagy bármilyen olyan időszakot, amikor csak bámulnál ki a fejedből.

Spanyol alapfokú nyelvvizsga

2019-03-19

Mire jó a spanyol alapfok? Talán nem tekinted olyan nagy kihívásnak, azonban számos előnye van, amelyet kamatoztathatsz az életben. Íme, néhány közülük!