Mikor mit esznek a spanyolok?

2017-10-03

Spanyolországban az étkezések időpontja kissé eltér a megszokottól, hiszen a reggelit leszámítva mindent később esznek. Mikor mi kerül az asztalra?

Reggeli:

attól függően, kinek mikor indul a napja, már 6-7 óra között megejthetik. A spanyol reggeli jóval könnyedebb (és gyorsabb), mint például az English breakfast. A legtöbb spanyol beharap egy szelet pirítóst egy kis paradicsommal és egy csésze tejeskávéval. Van, aki a kávé mellé a kekszet vagy a churrost választja, ez utóbbi házon kívül eszik, mert nyilván egyik spanyol sem sütögeti otthon a forró olajban a kis forgácsfánkját hajnali hat órakor. A pékségek viszont reggelire bevették a kínálatba a churrost.

spanyoltanár étkezés nyelvoktatás
Tízórai:

napközben, általában 11 körül a spanyolok kicsit megállnak a munkában és kimennek a folyosóra vagy az iroda konyhájába kávézni egyet. Ekkora már eléggé megéheznek, ezért a szendvics, a pirítós itt is gyakori kísérő a kávé mellé.


Ebéd:

délután 2-3 között ebédelnek a spanyolok, de most már tudod, hogy azért, mert 11- kor szendvicset esznek. Még szép, hogy délben nem éhesek! Sőt, ha valakinek összefüggő munkanapja van, amely 8-15 óráig tart, nem ritka, hogy csak fél négyre jutnak ebéd közelébe. A magyar ebédhez képest az a legnagyobb eltérés, hogy nem jellemző a leves, inkább salátával indítanak. Szemet szúr azonnal a halételek és a tengeri herkentyűk intenzív jelenléte is: nincs olyan étterem, amely ne kínálna halat és tenger gyümölcseit a lehető legváltozatosabban elkészítve.


Uzsonna:

a spanyol gyerekek, miután hazaértek az iskolából, szívesen elfogyasztanak egy pohár kakaót kis keksszel vagy szendviccsel. A felnőttek is bekapnak valami harapnivalót 17 óra körül, hiszen még jó sok van a vacsoráig!


Vacsora:

bizony, a spanyolok többnyire este 9 és 10 között vacsoráznak! Az egészségükre azonban ez nem ártalmas, mert igazán könnyen emészthető vacsorát állítanak össze, ami párolt zöldségből, halból és húsból, valamint sajtból áll.


+1:

ott van még a számodra is ismerős étkezés, amit spanyolul „el resopón”-nak hívnak. Ez az a bizonyos hajnali evészet, amikor hazaérsz a buliból, de olyan éhes vagy, hogy képtelen vagy lefeküdni és a legnagyobb inkognitóban elcsensz valamit a hűtőből… :)

Válassz spanyol nyelvtanárt magadnak!

Spanyol nyelvóra

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Paróczai Márta
3 500 Ft

Spanyol nyelvtanítás kezdő szinttől az abszolút felsőfokig. Kicsiknek és nagyoknak. Nyelvvizsgára felkészítés. Szakmai is. Társalgás.

Spanyol nyelvtanítás

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Paróczai Márta
3 500 Ft

Spanyol nyelvtanítás kezdőtől az abszolút felsőfokig, kicsiknek és nagyoknak. Nyelvvizsgára felkésztés. Általános és szakmai is (Gazdasági és turisztikai), egy nyelvű vagy két nyelvű nyelvvizsga, DELE. Közép és emelt szintű érettségére felkészítés. Társalgás.

Magánóra

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Tóth Beatrix
6 000 Ft

Részletes bemutatkozóhoz és további információkért kérlek kattints ide: www.mivanveled.hu  

Spanyol tanulás blog

Instant tippek spanyol tanuláshoz

2019-07-05

Úgy érzed nem fog az agyad? Egy kis változtatással eredményesebbé válhatsz a spanyol tanulásban. Tippek következnek!

5 ingyenes app, amivel tökéletesítheted a spanyol tudásod

2019-04-12

A következő spanyoltanuló alkalmazásokkal garantáltan hasznossá tehetsz egy unalmas vonatutat, egy végtelennek tűnő sorbanállást vagy bármilyen olyan időszakot, amikor csak bámulnál ki a fejedből.

Spanyol alapfokú nyelvvizsga

2019-03-19

Mire jó a spanyol alapfok? Talán nem tekinted olyan nagy kihívásnak, azonban számos előnye van, amelyet kamatoztathatsz az életben. Íme, néhány közülük!