Instant tippek spanyol tanuláshoz

2019-07-05

Úgy érzed nem fog az agyad? Egy kis változtatással eredményesebbé válhatsz a spanyol tanulásban. Tippek következnek!

1. Jelölj ki konkrét időtartamot a tanulásra!

hatekony-tanulas-unalom-768x627.jpgHa csak úsznak az órák, közben pedig ötpercenként ránézel a Facebookra és chatelsz a barátaiddal, nem biztos, hogy időben végzel a tanulnivalóval. Jelölj ki mindenre időkeretet! Ez alatt az idő alatt némítsd le a telefonodat, hogy ne zavarjon semmi. Elképesztően sok előnye van egy oksotelefonnak, de vitathatatlanul a legnagyobb hátránya ez a “mindenbe belekotyogás”, ami manapság a figyelem elterelés leghatékonyabb eszköze.

 

 2. Készíts saját jegyzeteket!

Egyetemistáknál nagy divat, hogy elkérik mások jegyzeteit, ők maguk pedig nem járnak órára vagy nem olvassák el az adott kötelező olvasmányt. Ez így biztosan nagyon praktikus, ha halaszthatatlan dolgod akad egyszer-kétszer, ám hátulütője is van. Mindenki másképp jegyzetel, más neki a fontos, máshogyan írja le az összefüggéseket, jelenségeket. 

 

 3. Rajzold le az összefüggéseket!

Nyilak, ágrajzok, idővonal – rendezd egységbe a külön-külön megtanult információt, mert az egyik adatról eszedbe fog jutni a másik is. Például, ha a spanyolban idővonalra rendezed a múlt időket a használat alapján, könnyebben átlátod majd az egymáshoz való viszonyukat.

 4. Használ post-it-et!

A kis öntapadós papírkák használata szuper segítség lehet egy könyv feldolgozásánál is. A nyelvkönyvedben például megjelölheted vele, hol vannak a fontos részek. Sárga papírt ragassz a nyelvtani leírásokhoz, kéket a szószedetekhez.

 5. Azonnal gyakorold is!

Nem elég az elméletet megtanulni. Akkor leszel a leghatékonyabb, ha rögtön gyakorlatba is átülteted a tanultakat. Persze, ez nem csak a nyelvtanulásnál fontos tanács, hanem akár a matematikára vagy a többi reál tantárgyra is vonatkoztatható, ahol képleteket kell tanulni.

 6. Egészítsd ki a tanulnivalót vizuális elemekkel!

Ha épp a konyha szavait tanulod, vágj ki egy magazinból konyhás képet és írogasd mellé a szavakat! Ha a családot tanulod, rajzold le a családodat és írd föléjük a spanyol megfelelőt! Ha vizuális típus vagy – azaz olyan, aki képek, ábrák, színek segítségével könnyebben tanul -, kihagyhatatlan számodra a tanulás ábrákkal való megtámogatása!

 7. Húzd alá vagy emeld ki a téma fontos szavait!

Használhatsz különböző színeket a címekre és a szövegre, de arra ügyelj, hogy sose legyen túl magas a kijelölt szöveg aránya, hiszen akkor semmi értelme ennek a technikának. Miért jó a kijelölés? Azért, mert amikor ismételni kényszerülsz a témát, elég lesz csak rápillantanod a filces részekre és az egészről be tudsz majd számolni. Vizuális típusok ráadásul jobban megjegyzik a neveket, adatokat, évszámokat, ha ahhoz egy színt is társítanak.

8. Váltogasd a tanulandókat!

Ne csak a monoton feladatmegoldás legyen terítéken! Fél óra feladatozás után nézz meg egy spanyol hírt a videómegosztón! Aztán írj mondatokat, végül zárd az etapot egy mp3 tananyag meghallgatásával! Minél sokoldalúbban dolgoztatod az agyadat, annál magasabb fokú lesz a befogadóképessége.

9. Pihenj!

Képtelenség hatásosan végigtanulni három-négy órát. Nagyjából 45-50 perc az az időtartam, amíg képesek vagyunk koncentrálni egy dologra. Utána érdemes 10 perc pihenőt beiktatni. Tapasztalni fogod magadon, hogy mennyit bírsz el ezekből az 50 percesekből egymás után. Ez függhet adott naptól is: mennyire vagy kipihent, mennyire járnak máshol a gondolataid stb.

Válassz spanyol nyelvtanárt magadnak!

Magánóra

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Mikó Nóra
3 000 Ft

Spanyoltanulás kellemes hangulatú órán, egyénre szabva

Spanyol nyelvóra

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Kovacs Anita
3 000 Ft

Spanyol és német nyelv tanítását,korrepetàlàst, közép/ emelt szintű érettségire, valamint nyelvvizsgàra  való felkészítést vàllalok.

Spanyol nyelvoktatás

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Julián Romero
4 000 Ft

Igény szerint általános illetve szakmai nyelvet is oktatok, kommunikatív módszerekkel és nyelvtani magyarázatokkal.

Spanyol nyelvóra

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Eperjesi Katalin
3 500 Ft

Magánóra

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Tóth Beatrix
6 000 Ft

Részletes bemutatkozóhoz és további információkért kérlek kattints ide: www.mivanveled.hu  

Spanyol tanulás blog

Instant tippek spanyol tanuláshoz

2019-07-05

Úgy érzed nem fog az agyad? Egy kis változtatással eredményesebbé válhatsz a spanyol tanulásban. Tippek következnek!

5 ingyenes app, amivel tökéletesítheted a spanyol tudásod

2019-04-12

A következő spanyoltanuló alkalmazásokkal garantáltan hasznossá tehetsz egy unalmas vonatutat, egy végtelennek tűnő sorbanállást vagy bármilyen olyan időszakot, amikor csak bámulnál ki a fejedből.

Spanyol alapfokú nyelvvizsga

2019-03-19

Mire jó a spanyol alapfok? Talán nem tekinted olyan nagy kihívásnak, azonban számos előnye van, amelyet kamatoztathatsz az életben. Íme, néhány közülük!