Hogyan gyakorold a spanyol nyelvtant?

2018-04-17

Ebben a bejegyzésben megismerhetsz néhány olyan technikát, amely segít a spanyol nyelvtan könnyebb elsajátításában. Juhhé! :)

A spanyol nyelvtan elsajátításáról általában kevés szó esik. A legtöbb ember azt vallja, hogy ülj le a könyv elé és tanuld meg, a rendhagyó igéket pedig be kell magolni és kész. Ez így nem teljesen fedi a valóságot, mert bár elkerülhetetlen a "leülős" tanulás, az ismeretek elmélyítéséhez több kreatív módszer is létezik. Szerintünk érdemes néhányat kipróbálnod!

 

Hogyan gyakorold a spanyol nyelvtant?1. Gyakorolj könyvekből! 

Minél több feladatsort oldasz meg egy nyelvtani témához, annál jobban rögzül, hiszen itt is érvényes az örök mondás, miszerint gyakorlat teszi a mestert. A feladatsorok tulajdonképpen példamondatok, amelyekben az adott nyelvtani részt használják, tehát olyan mondatokra is szert tehetsz a könyvekből, amiket aztán a beszélt nyelvben is gyakran használhatsz. Fonto szempont, hogy mindegyik tartalmazza megoldókulcsot is! 

 

2. Dalok

Rengeteget lehet tanulni a spanyol dalszövegekből. Ha már nem vagy kezdő, ajánljuk figyelmedbe Gloria Estefan vagy Marc Anthony dalait, akik tényleg nem egy csiga szintjén fejezik ki a mondandójukat, a dalszövegeik igényesek és még hosszúak is.

 

3. Kreálj a nyelvtanhoz párbeszédeket!

Szinte az összes nyelvtani témához tudsz találni olyan szituációt, amire az adott téma használata jellemző. Írj hozzá párbeszédet, a cél legyen az, hogy minél többször tedd bele az adott nyelvtani részt! 

 

4. Tévé és filmek

Ha minden nap 15-20 percet nézed a spanyol tévét vagy keresel videókat, például spanyol híreket vagy interjúkat spanyol hírességekkel, egyre ügyesebben rá fog állni a füled és akkor már koncentrálhatsz a nyelvtanra is. Mikor mondanak igei körülírást? Miért épp azt a múlt időt használják? Miért hangzott el subjuntivo abban a mondatban? Izgalmas módja a gyakorlásnak!

 

5. Idézetek

Az idézetekből is lehet tanulni. Itt majdnem 10000 spanyol nyelvű idézetet találsz: http://www.proverbia.net/

 

6. Internetes feladatsorok

Ha kicsit körbenézel a neten, számos interaktív feladatsort találhatsz a spanyol nyelvtan gyakorlásához. Különösen a múlt idők és a subjuntivo témájában jelentkezik a bőség zavara, dehát úgyis mindenki ezektől fél a legjobban, nem igaz? :)

 

Válassz spanyol nyelvtanárt magadnak!

Beszédcentrikus spanyol nyelvóra nyelvtani rendszerezéssel

spanyol érettségi
B1, B2
Eperjesi Katalin
3 500 Ft

Spanyol nyelvóra

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Kovacs Anita
3 000 Ft

Spanyol és német nyelv tanítását,korrepetàlàst, közép/ emelt szintű érettségire, valamint nyelvvizsgàra  való felkészítést vàllalok.

Spanyol nyelvoktatás

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Julián Romero
4 000 Ft

Igény szerint általános illetve szakmai nyelvet is oktatok, kommunikatív módszerekkel és nyelvtani magyarázatokkal.

Magánóra

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Mikó Nóra
3 000 Ft

Spanyoltanulás kellemes hangulatú órán, egyénre szabva

Spanyol nyelvóra

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Eperjesi Katalin
3 500 Ft

Spanyol tanulás blog

Instant tippek spanyol tanuláshoz

2019-07-05

Úgy érzed nem fog az agyad? Egy kis változtatással eredményesebbé válhatsz a spanyol tanulásban. Tippek következnek!

5 ingyenes app, amivel tökéletesítheted a spanyol tudásod

2019-04-12

A következő spanyoltanuló alkalmazásokkal garantáltan hasznossá tehetsz egy unalmas vonatutat, egy végtelennek tűnő sorbanállást vagy bármilyen olyan időszakot, amikor csak bámulnál ki a fejedből.

Spanyol alapfokú nyelvvizsga

2019-03-19

Mire jó a spanyol alapfok? Talán nem tekinted olyan nagy kihívásnak, azonban számos előnye van, amelyet kamatoztathatsz az életben. Íme, néhány közülük!