A spanyol személyes névmások

2017-10-03

Ha angolt tanultál és úgy vágsz bele a spanyolba, az elején rögtön furcsának tűnhet, hogy nem szükséges folyton kitenni a személyes névmást a mondatban, mint ahogy az az angolnál szokás. Miért van ez?

Egyáltalán nem kell a személyes névmás a spanyol mondatba?

A válasz a második kérdésre: dehogynem! Van néhány olyan szituáció, amikor a spanyol is beleszövi a mondatba a személyes névmást. Alapesetben viszont a használata teljesen fölösleges, mivel a spanyol nyelv ugyanúgy ragozza az igéket, ahogy például a magyar. Ha azt mondom, „trabajas”, akkor az már a „te dolgozol”, mert a ragban benne van az alany személye. Az angolban majdnem minden személyben ugyanaz az ige alakja, személyes névmás nélkül azt sem tudnánk, ki a cselekvő!

A spanyol nyelvben akkor kell kitenni a személyes névmást, amikor például hangsúlyozzuk a cselekvő személyét, vagy amikor visszakérdezés követi az első (tag)mondatot.

spanyol nyelvoktatás tanár vizsga

Yo prefiero el té al café, ¿y tú? – Én jobban szeretem a teát a kávénál, és te?

Az is tipikus, amikor csonka a második tagmondat, vagyis a cselekvés ugyanaz, mint az első tagmondatban, az alany viszont más. Itt pont az ige hiányzik és nem a személyes névmás:

Ella se acuesta temprano y nosotros no. – Ő (a nő) korán fekszik le, mi pedig nem.

Bizonyos igeidőkben az E/1 és E/3 személy igealakja egybeesik. Ilyenkor elkerülhetetlen a személyes névmás használata, mivel ezeknél az igeidőknél nem derül ki az igealakból a cselekvő személye.


Melyek ezek az igealakok?

- Imperfecto: Yo leía y él veía la tele. – Én olvastam, ő pedig tévét nézett.
- Pluscuamperfecto: Cuando llegué, él ya se había ido. – Amikor megérkeztem, ő már elment.
- Presente de subjuntivo: No creo que ella tenga novio. – Nem hiszem, hogy van vőlegénye.
- Pretérito perfecto de subjuntivo: Siente que yo haya rechazado la oportunidad. – Sajnálja, hogy visszautasítottam a lehetőséget.
- Imperfecto de subjuntivo: No estaba feliz que yo condujera su coche. – Nem volt boldog, hogy én vezetem az autóját.
- Pluscuamperfecto de subjuntivo: Si yo te hubiera hecho caso, no me habrían multado. – Ha hallgattam volna rád, nem büntettek volna meg.
- Condicional compuesto: Él me habría ayudado, pero no encontró su bolígrafo. – Ő segített volna nekem, de nem találta a tollát.

Válassz spanyol nyelvtanárt magadnak!

Spanyol nyelvtanítás

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Paróczai Márta
3 500 Ft

Spanyol nyelvtanítás kezdőtől az abszolút felsőfokig, kicsiknek és nagyoknak. Nyelvvizsgára felkésztés. Általános és szakmai is (Gazdasági és turisztikai), egy nyelvű vagy két nyelvű nyelvvizsga, DELE. Közép és emelt szintű érettségére felkészítés. Társalgás.

Spanyol nyelvóra

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1, C2
Paróczai Márta
3 500 Ft

Spanyol nyelvtanítás kezdő szinttől az abszolút felsőfokig. Kicsiknek és nagyoknak. Nyelvvizsgára felkészítés. Szakmai is. Társalgás.

Magánóra

spanyol általános
A1, A2, B1, B2, C1
Tóth Beatrix
6 000 Ft

Részletes bemutatkozóhoz és további információkért kérlek kattints ide: www.mivanveled.hu  

Spanyol tanulás blog

Instant tippek spanyol tanuláshoz

2019-07-05

Úgy érzed nem fog az agyad? Egy kis változtatással eredményesebbé válhatsz a spanyol tanulásban. Tippek következnek!

5 ingyenes app, amivel tökéletesítheted a spanyol tudásod

2019-04-12

A következő spanyoltanuló alkalmazásokkal garantáltan hasznossá tehetsz egy unalmas vonatutat, egy végtelennek tűnő sorbanállást vagy bármilyen olyan időszakot, amikor csak bámulnál ki a fejedből.

Spanyol alapfokú nyelvvizsga

2019-03-19

Mire jó a spanyol alapfok? Talán nem tekinted olyan nagy kihívásnak, azonban számos előnye van, amelyet kamatoztathatsz az életben. Íme, néhány közülük!